ZAKROS 0.3, SITIA, KRÉTA

ZAKROS Sitia, olivový olej....Tento skvělý olivový olej pochází ze samého srdce panenské oblasti SITIA na ostrově Kréta, téměř nezasažené turismem, jež se jmenuje právě Zakros. Již po mnoho let ho s láskou a poctivostí lisuje jedna řecká rodina a tato tradice se dědí z generace na generaci. Díky výjimečným podmínkám pro růst olivovníků, kdy olivové háje začínají od 500m nad mořem, v noci je zima a přes den slunce, se zde rodí ty nejkvalitnější olivy odrůdy Koroneiki, ideální pro lisování olivového oleje. Ručně sbírané olivy se pak jemným tlakem lisují v "řecké zlato", olivový olej s nizoučkou kyselostí, která málokdy překročí hranici 0,2. Jeho chuť je lehoučká, nadnášivá, šťavnatá až sladká s pestrou paletou ovocných příchutí a svěží, jemně dráždivou hořčinou v závěru. Vůně je silně olivová, naprosto odzbrojující. Ideální je samozřejmě pro studenou kuchyni, je však také skvělé se s ním mazat či ho pít...nebo do něj pouze namáčet čerstvé pečivo.... 


OLIVOVÉ OLEJE

Olivový olej neboli ZELENÉ ZLATO je perlou středomořského jídelníčku, jehož pokrmům dodává vyjímečnou chuť. Na pobřeží Středozemního moře je olivovník symbolem hojnosti, míru, čistoty a cti. Vitalita tohoto stromu, odolávajícího všem nepřízním počasí, vedla naše předky k víře, že konzumace olivového olej jim dodá sílu a věčné mládí. Původ slova olej pochází z řečtiny - ELAIA, z čehož vyšel český název olej. Vůbec úplně první domněnky o pěstování olivovníků pocházejí z ostr.KRÉTA - a to z let 5000 a 3500 př.n.l. A právě z Kréty (a nejen z Kréty) najdete v naší nabídce mnoho úžasných olejů.

KALLISTON olivový olej

Mimořádný olivový olej lisovaný ze dvou odrůd oliv - Koroneiki a Manaki, jež jsou ručně trhány! Při sklizni se takto očeše více než 5000 olivových stromů, z nichž některé jsou starší než 2000 roků! Zajímavá je kombinace těchto odrůd oliv, Manaki dává oleji jeho ovocnost a plnost, Koroneiki pak výrazné tóny pepře a jemně štiplavé papriky.

Rodina Dimarakis se pečlivě stará o své olivové háje v oblasti KRANIDI na Peloponésu, z nichž pak lisuje ten nejjemnější a nejplnější olivový olej, jaký jste kdy ochutnali. Jeho aroma připomíná vzácný přírodní parfém, snoubící v sobě paletu vůní přes rozkvetlou louku po tóny perfektně zralého avokáda. Kalliston je absolutně čistý, harmonický, hutný a v chuti absolutně plný olivový olej, kterému není co vytknout...Jeho kyselost se pak na etiketě uvádí maximálně 0,5, ale každoroční certifikáty ihned po lisování ukazují na hodnoty okolo 0,2.

Nejlepší je ...jen tak...s čerstvou zeleninou, šťavnatými rajčaty, trochou bylinek ... Jeho jedinečnou chutˇsi jednoduše vychutnáte v jakékoliv kombinaci!