VÁŽENÍ ZÁKAZNÍCI,
velmi nás mrzí situace, že jsme byli nuceni k 29.9.2022 prodejnu Olympia delikatesy uzavřít.
Několikanásobně zvýšené ceny energií nám již nedovolili pokračovat v prodeji.
Najdete nás na gastro akcích - jako je Růžový máj, Hrnčířské trhy, Vinobraní v Grébovce a dalších - informace bude vždy na sociálních sítích @olympia_dbk
Avšak smutnit úplně nemusíte, mnoho ze sortimentu Olympie najdete v obchůdku PANE & SALUMI u restaurace SASY.RE (www.sasyre.cz, tel. : 602 850 290, otevřeno středa - neděle 11 - 17 hod.
Těšíme se na Vás!

Řecká vlajka a její symbolika

Řecko má na své vlajce modrou, jako je jeho moře i obloha, už při pohledu na ní se vám jistě vybaví typicky řecké obrázky bílých vesniček zalitých sluncem a překrásné modré moře. Jak vlajka vznikla a jaká je její symbolika? Vše si dnes vysvětlíme.

Řecká vlajka a její symbolika

Řecká vlajka, jak již bylo řečeno, to je kombinace dvou barev, modré a bílé - z nich je utvořeno devět vodorovných pruhů - pět modrých a mezi nimi čtyři bílé - a v modrém čtverci v levém horním rohu bílý středový kříž.

Symbolika

Má symbolizovat "boží moudrost, svobodu a zemi". Počet pruhů by mělo připomínat revoluční motto Svoboda, nebo smrt (Eleftheria i thanatos, Ελευθερία ή Θάνατος), které má v řečtině devět slabik. Další možný výklad je také devět pruhů na Achillově štítě, devět múz nebo devět let války za svobodu vlasti 1821-1830).

Modrá představuje moře i krásnou oblohu bez mráčků. která vnukla řeckým vlastencům ideu povstat. Bílá připomíná jejich čisté úmysly, v boji za svobodu. Kříž ve čtverci je odkazem na víru a řeckou zbožnost. Modrá se však během let měnila, stejně jako bylo různé použití vlajky - celá se používala na moři, pouze kříž na území Řecka.

Historie vlajky

V roce 1821, při protitureckém povstání byla vyvěšena modrá vlajka s bílým křížem ve středu. Působit měla jako protisymbol osmanského půlměsíce. Hned o rok později, však byl kříž posunut vlevo a byly přidány pruhy a takto byla vlajka v březnu tohoto roku oficiálně přijata.

Celá vlajka se oficiálně začala používat v letech 1970-1975 v tmavém odstínu. V letech 1975-1978 došlo k restaurování modré vlajky s bílým křížem pro všechny účely, v praxi se však na lodích i nadále používala vlajka s pruhy. K té se nakonec vrátil zákon z roku 1978, podle kterého je tato vlajka všeobecně platná, její modrá barva je však světlá.