Jeden z tradičních řecký nápojů je prosycen chutí anýzu. Jedná se o apertiv Ouzo, kterému jsou připisovány až léčebné účinky. Ale jde hlavně o nápoj, který se dle Řeků hodí ke každému jídlu.
V Řecku a na Kypru je tento aperitiv konzumován po mnoho a mnoho let, populární je hlavně v létě. Název pravděpodobně dostal podle nápisu Uso di Massiilia, jenž byl na prvních exportních bednách do Marseille. Další hypotéza je, že slovo "ouzo" pochází z tureckého slova üzüm "hrozny".
Ouzo je obvykle 40% pálenka z matoliny, což jsou zbytky z vinných hroznů, dále se přidávají aromatické byliny a koření a především anýz a dále třeba ještě semena fenyklu, koriandr, lékořice, máta, skořice, lískové ořechy, hřebíček, citrusové květy apod. V barech se často podává Ouzo smíchané s citrónem, vodou a sirupem. Jakmile se čiré Ouzo smíchá s vodou, změní se barva nápoje na mléčně bílou.
A slavné zdravotní účinky? Ouzo lze používat jako velmi dobrý antiseptický prostředek vzhledem k množství alkoholu. Ve formě teplého nápoje pomáhá na bolest hlavy a chřipku. Zázrakem je prý i na zuby, které se jím potírají. Osvěží prý i unavené svaly. Dokonce je i lékem na astma - přikládáním nasáklé vlněné tkaniny na prsa.
Přesto všechno je asi Ouzo nejlepší popíjet na pláži za zvuků šumějícího moře nebo alespoň při prohlížení alba z dovolené! :-)