VÁŽENÍ ZÁKAZNÍCI,
velmi nás mrzí situace, že jsme byli nuceni k 29.9.2022 prodejnu Olympia delikatesy uzavřít.
Několikanásobně zvýšené ceny energií nám již nedovolili pokračovat v prodeji.
Najdete nás na gastro akcích - jako je Růžový máj, Hrnčířské trhy, Vinobraní v Grébovce a dalších - informace bude vždy na sociálních sítích @olympia_dbk
Avšak smutnit úplně nemusíte, mnoho ze sortimentu Olympie najdete v obchůdku PANE & SALUMI u restaurace SASY.RE (www.sasyre.cz, tel. : 602 850 290, otevřeno středa - neděle 11 - 17 hod.
Těšíme se na Vás!

Znáte řecké sladkosti a nápoje?

Po představení nejznámějších řeckých jídel vás ještě provedeme světem řeckých sladkostí a dobrého pití. Říká vám něco Baklava, Chalva či jak chutná Retsina? Pojďme se na to dnes společně podívat.

Řecké sladkosti

Baklava

Typický dezert, který bývá známý i u nás, skládající se z filo těsta, oříšků a medu. Tento dezert najdeme ve všech oblastech, kde kdysi vládla Osmanská říše.

Baklava

Chalva

Cukrovinka z krupice či sezamových semínek slazená medem nebo cukrem, do které se přidává máslo či rostlinný tuk. Často je doplněná rozinkami, sušeným ovocem nebo oříšky, například mandlemi.

Chalva

Kataifi

Nudličky (nitky) z filo těsta zabalené do válečku, přípaně klubka, které se ohřívají s máslem nebo olejem. Ty se pak přelejí medem či sladkým sirupem.

Kataifi

Loukoumades

Kuličky z těsta namočení v medu, ochucené skořicí smažené podobně jako koblihy.

Loukoumades

Řecké nápoje

Řecké víno

Víno je v Řecku snad nejběžnější nápoj, dle starověké mytologie měli víno vynalézt přímo Řekové. V nedávné době se kvalita vína v Řecku zlepšila oproti původní lokální velkoobjemové výrobě ke klasickým lahvovým vínům evropské úrovně. Řecká vína bývají většinou silná. Zkusit jejich chuť můžete i v našich obchodech.

Řecké víno

Retsina

Víno, které má svíravou chuť a obsahuje borovicovou pryskyřici. Tu Řekové přidávají už od pradávna a tento zvyk opět sahá až do pradávných časů, kdy zasvětili borovici bohu vína Dionýsovi. Nyní se však přidává mnohem menší množství (nyní max. 1 %).

Retsina

Ouzo

Anýzový likér s obsahem alkoholu až 48 %, který se destiluje z vína a dochucuje bylinkami jako je anýz, fenykl, hřebíček, skořice nebo koriandr. Je velmi obdobný pastisu ve Francii či raki v Turecku. Často se mísí s vodou či ledem a získá tak zakalený mléčný vzhled.

Ouzo

Metaxa

Nápoj velmi známý i u nás, který se destiluje z několik druhů vín a následně zraje v dubových sudech, poté se dochutí směsí bylin.

Metaxa

Frappé

Osvěžující ledový nápoj z rozpustné kávy, vody a cukru, často obohacený mlékem.

Frappé

Dejte si i vy nyní něco dobrého, ať už ze soudku sladkostí či nápojů a užívejte si krásné léto!

Použité fotografie: Wikimedia Commons