VÁŽENÍ ZÁKAZNÍCI,
velmi nás mrzí situace, že jsme byli nuceni k 29.9.2022 prodejnu Olympia delikatesy uzavřít.
Několikanásobně zvýšené ceny energií nám již nedovolili pokračovat v prodeji.
Najdete nás na gastro akcích - jako je Růžový máj, Hrnčířské trhy, Vinobraní v Grébovce a dalších - informace bude vždy na sociálních sítích @olympia_dbk
Avšak smutnit úplně nemusíte, mnoho ze sortimentu Olympie najdete v obchůdku PANE & SALUMI u restaurace SASY.RE (www.sasyre.cz, tel. : 602 850 290, otevřeno středa - neděle 11 - 17 hod.
Těšíme se na Vás!

Řecká kuchyně, potěcha pro chuťové pohárky

Řekové si umějí užívat života a jejich kuchyně je tomu důkazem. Bylinky, zelenina, olivový olej, to je základ téměř všech lahodných pokrmů. Řecká kuchyně a stolování je součástí jejich kultury. Pokud se do Řecka vydáte, určitě navštivte místí taverny, čeká vás nezapomenutelné gurmánské potěšení.

Řecká kuchyně, potěcha pro chuťové pohárky

Zajímavosti řecké kuchyně

V řecké kuchyni je jasně patrný vliv turecké a balkánské kuchyně, což je pozůstatek dob Osmanské říše. Místní kuchyně je lehce stravitelná a pokládá se proto za prevenci proti cukrovce nebo infarktům.

Řekové si rádi jídlo vychutnávají pěkně pomalu a v široké společnosti, úplně nejraději pod širým nebem. Zajímavostí je, že typicky se řecké pokrmy servírují pouze vlažné, nikoliv teplé, jak jsem zvyklí v Evropě.

Typické ingredience pro řeckou kuchyni

Středomořské klima přeje pěstování, a tak si Řekové rádi dopřávají pokrmy z čerstvých ingrediencí. Jejich nejcharakterističtější přísadou je olivový olej. Ten nesmí chybět téměř v žádném receptu. Velmi hojně se používají olivy, lilky, papriky, cukety, fazole i cibule a brambory. Stejně dobře se zde daří i ovoci, rostou zde pomeranče, citróny, vodní melouny, broskve, hroznové víno, ale i fíky, opuncie, lokvát a kiwi.

Olivový olej

Obzvláště chutné jsou řecké sýry, jmenovat můžeme například sýr feta, což je tvarohový sýr ve slaném nálevu z ovčího či kozího mléka nebo graviéra, která má velmi blízko ke švýcarskému gruyère či Kasseri, což je zase polotvrdý sýr většinou z ovčího mléka. Z mléčných výrobků je také velmi oblíbený proslulý řecký jogurt, do něhož se často přidává vyhlášený řecký med. Dělá se většinou z ovčího mléka, je tučný a sladší než o něco kyselejší jogurt z kravského mléka.

Sýry

Jako koření používají Řekové nejčastěji oregáno, mátu a muškát. Ovšem v mase se od nás liší, mnohem častěji zde najdete pokrmy z ovcí či koz než ze skotu.

Pro řeckou kuchyni je typické mezedes, množství drobných chuťovek servírovaných k zajídání vína. Například různé druhy sýra, dary moře, zeleninové saláty, olivy, doplněné tzatziki a chlebem pita. Zkuste si je připravit napíklad z naší nabídky delikates.

Delikatesy

Specialitou řecké kuchyně jsou převážně zeleninová jídla, někdy doplněná masem tzv. ladera. Patří k nim nejrůznější zelenina plněná rýží a mletým masem. Ale o řeckých specialitách až zase někdy příště. V některém z dalších okýnek do řecké kuchyně se můžete těšit na představení typických řeckých jídel, pití nebo sladkostí.

Řeckou kuchyni si ale díky našim ingrediencím může připravit i u nás v České republice, navštivte některou z našich prodejen a připravte si delikatesy jako z taverny i u vás doma. Není to nemožné! :-)