VÁŽENÍ ZÁKAZNÍCI,
velmi nás mrzí situace, že jsme byli nuceni k 29.9.2022 prodejnu Olympia delikatesy uzavřít.
Několikanásobně zvýšené ceny energií nám již nedovolili pokračovat v prodeji.
Najdete nás na gastro akcích - jako je Růžový máj, Hrnčířské trhy, Vinobraní v Grébovce a dalších - informace bude vždy na sociálních sítích @olympia_dbk
Avšak smutnit úplně nemusíte, mnoho ze sortimentu Olympie najdete v obchůdku PANE & SALUMI u restaurace SASY.RE (www.sasyre.cz, tel. : 602 850 290, otevřeno středa - neděle 11 - 17 hod.
Těšíme se na Vás!

Speciality řecké kuchyně. Kterou si zkusíte připravit i u vás doma?

Kde tkví základ řecké kuchyně jsme si zodpověděli v minulém článku, dnes se zaměříme na konkrétní speciality známé či méně známé. Nechte naladit své chuťové buňky či zavzpomínejte na vaši dovolenou.

Tzatziky

Velmi známý pokrm z filtrovaného řeckého jogurtu, okurky a česneku, ke kterému se přidá olivový olej, kopr nebo další bylinky a trocha octu.

Tzatziky

Gyros

Řecká pochutina, kterou již velmi dobře známe i u nás. Kořeněné maso (kuřecí, vepřové nebo jehněčí), které se velkém opéká na vertikální jehle za neustálého otáčení. Postupně se ořezávají okraje kusů masa. Jeho obdoby jsou turecký döner kebab či arabská šawarma. Gyros se nejčastěji prodává v pitě (chlebová placka) s rajčaty, cibulí a s tzatziki.

Gyros

Musaka (moussaka)

Po gyrosu a tzatziky snad třetí nejznámější řecké jídlo, které je oblíbené i na Blízkém východě či Balkáně. Tvoří ji vrstvy lilku, mletého jehněčího a bešamelové omáčky, přidávají se i rajčata nebo brambory a samozřejmě tradiční koření.

Musaka

Souvlaki

To jsou malé kousky masa, nejčastěji vepřové, kuřecí či jehněčí, grilované na jehlici. Občas může být jehlice obohacená i zeleninou. V Turecku je velmi podobné jídlo tzv. šiš kebab. Servíruje se v mnoha podobách, buď přímo na jehlici nebo i v pita chlebu či jen tak na talíři s rýží nebo další přílohou.

Souvlaki

Chorta

Salát ze spařených listů špenátu, pampelišek nebo jiných zelených součástí rostlin. Mohou v něm být i mořské řasy. K ochucení je již jen olivový olej a citron.

Chorta

Keftedes

Smažené kuličky z kořeněného mletého masa. Známé jsou i v Turecku jako köfte a v Bulharsku jako kjufte.

Keftedes

Dolmades

To jsou vinné listy plněné rýží nebo zeleninou, případně i masem. Najdete je mezi našimi delikatesami.

Dolmades

Taramosalata

Jde o růžovou pastou podávanou jako předkrm. Jedná se o nasolené rybí jikry s česnekem, cibulí, olivovým olejem a citronovou šťávou.

Taramosalata

Tyropita, Spanakopita, Boureki, Bugatsa prostě filo těsto na mnoho způsobů

Tyto názvy skrývají plněné pochoutky z typického filo těsta plněné sýrem, špenátem, zeleninovou či masovou směsí a dalšími kombinacemi. Filo těsto zakoupíte i v našem sortimentu.

Tyropita, Spanakopita, Boureki, Bugatsa prostě filo těsto na mnoho způsobů

Téměř všechny pokrmy si dokážete připravit i u vás doma, nakoupit na ně můžete pohodlně v našich obchodech Olympia Delikatesy. Brzy přidáme i recepty! Těšte se a sledujte náš blog.

Zdroj fotografií: Wikimedia Commons, Mundo